Om Oss

Fyllkaja [Fy’llkajja]

Sa'ru Fyllkaja.nu...?
Sa’ru Fyllkaja.nu…?

Du kommer hem från krogen och är pissförbannad över ngt som den nya bästa kompisen just sagt… skriv det! Du är ledsen för att Svenska Hjärtan inte fick en fortsättning…. Vädra din åsikt! Du har en nice video på en jänkare som äter kanel… dela med dig!
Ordet är fritt, och till Fyllkaja är alla välkomna (låter som kommunisterna/trädkramarna detta valår, men vi menar alla inlägg).

Vi tar absolut inget ansvar för vad vi själva skrivit, eftersom det mesta är fyllesnack. Därutöver tar vi inget ansvar för vad eventuella kommentarer innehåller, de som skriver en kommentar står själva för dem. Sidan kan komma att innehålla naket eller på annat sätt stötande material. Om du läser det som står på dessa sidor accepterar du detta, annars måste du sluta läsa nu.

Vi avskriver oss allt ansvar:

Härmed är jag nödd och tvungen: Dubbelhakad Taffeltrast

I did not have sexual relations with that woman: Vingelbent Gintrut

In Vino Veritas: Rödnäsad Merlotlärka

Fyllkaja
Fyllkaja

Den fågel som i större delen av landet kallas “kaja”, heter i Skåne, Halland och Blekinge “alika”. Detta namn anses komma från “Ale”- ett namn på en kvinna i en djurfabel som uppträdde i en fågelkropp. Kaja är ett onomatopoetiskt (ljudhärmande) ord, som alltså försöker beskriva dess läte. Släktingarna kråka, korp och skata bär också på onomatopoetiska namn.

Men varför “fyllkaja”? Jo, kajan har alltid ansetts vara begiven på mäsk som blev en restprodukt vid de gamla bryggerierna. Ofta såg man kajor vingla omkring runt mäskhögarna alldeles packade. Vilket lyxliv!

Dessutom förekom förr att man roade sig med att berusa kajor, eller alikor, avsiktligen. Detta gjorde man genom att mata dem med bröd som var doppat i brännvin. Att beskåda dessa riktiga “fyllkajor” ansågs som ett verkligt nöje.

En annan fågel, trasten, ansågs förr vara särskilt lockad av vin. På franska säger man också: “full som en trast”. Carl von Linné berättar på 1700-talet om en trast. Den var tämjd av en värdshusvärd och sprang omkring på borden och drack ur glasen. Den drack så mycket vin att den blev skallig, skriver Linné.

Och Carl Michael Bellman skaldade:

“Skådom här en Bachi kaja som i Sodoms portar står.”

2,114 total views, 0 views today

Kommentera Inlägget