Språkförsämring

Språkförsämring

Att det Svenska språket håller på att utarmas har väl inte undgått någon? En tydlig språkförsämring råder i tidningar och radio.
Att journalister använder engelska uttryck i var och varannan mening är väl ändå en styggelse? Måste de inte gå en massa år i skolan för att få kalla sig journalist? Borde de inte få lära sig att uttrycka sig på sitt eget modersmål, eller tror de att de är häftiga när de slänger in engelska uttryck?

Ord som “OK”, “coolt” och “nice” är väl en sak, men när de hellre skriver följande: “nu är Premier League, by far, den penningstinnaste ligan i världen” (DN 11/2), undrar man om de ens har klarat en kvällskurs i Svenska. Något fel på “med råge”…? Den så kallade journalisten som fått anställning på DN får gärna skicka sina skrifter till mig innan de går i tryck, så skall jag rätta dem.

Eller en annan… “När han gjorde det, tyckte jag att han liksom… crossed the line” (Radions P1). Gick över gränsen? Nej? Gick för långt?

Eller som för något år sedan, då en “nysvensk” flicka satt och ondgjorde sig i radion över att Svenskar säger “slatan” och inte zzzlatan…. vi säger sebra också, inte zzzzebra.

Nej, låt de s.k. journalisterna lära sig att skriva ordentligt, tidningarna är fyllda med dessa exempel.

664 total views, 0 views today

MVH
Dubbelhakad Taffeltrast
Din röst i Alkodimman


Relaterade inlägg

Kommentera Inlägget